LEHTIARTIKKELIT

Tältä sivulta löydät lehtiartikkelit, haastattelut ja videouutiset, joissa Osallisuuden ajan kehittäjäryhmän nuoria tai työntekijöitä on ollut mukana.

2023

Yksikään nuori ei haaveile paikasta jengissä

HS: Jengiytymisessä on kyse osallisuudesta. Siitä, että nuori tuntee kuuluvansa yhteisöön, jossa tulee nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi.

 
 

Kuva: Kimmo Penttinen

 

Kuva: Sami Kero

 
 

Katse arpien taakse

Talentia-lehti: Nuorten itsetuhoisuus on liekki, jonka pahoinvointi sytyttää. Nuoret itse toivovat, että oireet otettaisiin tosissaan ja niihin puututtaisiin jo lapsuudessa.

 

Entinen nuoriso­rikollinen kertoo katu­jengien huumaavasta kutsusta – Paras torjunta­keino on samaan aikaan helppo ja vaikea'

HS: Rikolliseen toimintaan ajautuneet nuoret ja lapset ovat itse jengien suurin uhri, sanoo lastensuojelun asiantuntija.

 

Hauraassa asemassa varttuvat nuoret pelkäävät hallituksen leikkauksia – ”Tuntuu maton vetämiseltä jalkojen alta”

Kysyimme kahdelta jälkihuollon piirissä olevalta nuorelta aikuiselta, miten hallituksen suunnitelmat puuttua ikärajoihin vaikuttaisivat.

 

Barnskyddets eftervård hjälper henne stå på egna ben – nu kan ”familjen” försvinna ur ungas liv tidigare

– Jag vet faktiskt inte om jag hade varit vid liv om jag inte skulle ha fått stöd fram till i dag. Så säger Nina Myllylä, 24, om den hjälp hon får efter att ha varit placerad på barnhem. Den eftervård vill regeringen skära i.

Ei erityiskohtelulle – nyt puhuvat lastensuojelun nuoret

Miten kohdata oppilas, joka käy koulua lastenhuollon asiakkaana? Kodin hankaluuksia ei pitäisi sivuuttaa, mutta yhtä vähän lastensuojelutaustasta tulisi tehdä leimaavia oletuksia. Kaksi lastensuojelun kokemusasiantuntijaa kertoo, mitä he toivovat opettajilta.


2022

Alaikäisten tekemät seksuaalirikokset ovat yleistyneet Hämeessä, vaikka nuorten rikollisuus vähenee.

Projektityöntekijä Maya Waitara Osallisuuden aika -yhdistyksestä ja Hämeen poliisin komisario Lila Havusela osallistuivat paneelikeskusteluun Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Lahdessa. Hämeen poliisi on tänä vuonna tehnyt runsaat 1 000 lastensuojeluilmoitusta. Pääkaupunkiseudulla havaittavissa olevaa jengiytymistä ei poliisin mukaan Hämeessä vielä ole.

 

Yonatan Gebrenegus kävi läpi useita laitoksia ja tuli täysi-ikäiseksi koulukodissa – nyt hän kertoo, miksi nuoret syrjäytyvät

"Olen päässyt tutustumaan lastensuojelun epäkohtiin." Näin Yonatan Gebrenegus aloittaa haastattelun. Hän on käynyt läpi useita sijaishuollon laitoksia ja on ollut perustamassa Osallisuuden aika -yhdistystä. 

 

Yle Uutiset Uusimaa 14.3.2022

Kokemusasiantuntija Mayaa haastateltiin Uudenmaan Yle Uutisissa nuorten hatkaamisesta.


2021

 

Sote-alan työntekijöiden vaihtuvuus kuormittaa kaikkia ja tulee kalliiksi

Sote-alalla podetaan hoitajapulaa ja suurta työvoiman vaihtuvuutta. Työntekijät väsyvät muun muassa organisaatiomuutoksiin, suuriin asiakasmääriin sekä työn ja arjen yhteensovittamisen vaikeuksiin.

 

Suomi rikkoo räikeästi lakia sairaiden lasten huostaanotoilla

Suomi on antanut lasten oikeuksien polkemisen jatkua vuosia. Laillisuusvalvojat ja lastensuojelun asiantuntijat kertovat, miten se on mahdollista.

 

Mitä tehdä sille, että nuori voi joutua odottamaan apua viikkoja?

Osallisuuden ajan kehittäjäryhmässä lastensuojelun kokemusasiantuntijat ovat pohtineet, kuinka vaikuttavaa ja kauaskantoista on saada apua juuri silloin, kun sitä itse tarvitsee.

 

Nuori voi joutua odottamaan apua viikkoja

Nuorilla on pysäyttäviä kokemuksia jopa siitä, kuinka ”huumeita on tällä hetkellä helpompi saada kuin apua mielenterveyspalveluista”.

 

Onko lastensuojelun tietoturva kunnossa?

Lastensuojelussa tietoturvan on kestettävä ja työntekijän pitää kirjata sijoitetun lapsen kehitys tunnontarkasti. Miten näihin tavoitteisiin ylletään?

 

De vet hur det är att leva på rymmen – "en ändhållplats"

Jakt efter sovplats och mat. Droger. Kyla. Och en upplevd frihet och gemenskap. Yonatan Gebrenegus och Maya Waitara vet hur det är att vara på rymmen från barnskyddsanstalter och varför så många sticker. Barnombudsmannen talar om ett gatubarnsfenomen som Finland måste åtgärda.

 

2020

 
sijaishuolto-hero-1-1280x640.png

Rakkautta ja rajoituksia

Sijaishuollon haasteet osa 1

Nuoret ja lapsiasiavaltuutettu peräävät sijaishuollon laitoksiin lisää osaamista ja asennemuutosta, jotta rajoitustoimenpiteet tehdään niissä oikein. Nuoren on vaikea luottaa ohjaajaan, jonka hän kokee viholliseksi, sanovat entiset lastensuojelun asiakkaat.

 

Joukko entisiä lasten­suojelu­nuoria loi muutamassa päivässä verkkoon kiitetyn keskustelu­alustan: ”Koulu ei enää luistanut, uloskaan ei jaksanut mennä”, kertoo yksi apua hakenut

Nuorten turvasatama rakennettiin valmiiksi vain muutamassa päivässä, kun nuoret itse sanoivat sille olevan tarvetta poikkeusaikana.

 

Omin silmin nähty – Melissa kehittää lastensuojelua paremmaksi

Sairaanhoitajaopiskelija Melissa Heenbatantirige asui nuorena laitoksissa. Nyt hän auttaa kehittämään lastensuojelua paremmaksi.

 

Nuorten ääni esiin lastensuojelussa

Millainen on hyvä sossu? Muun muassa sitä lastensuojelun asiakkaat ja ammattilaiset miettivät yhteiskehittäjäryhmässä Espoossa.

 

Lu­ki­jal­ta: Säästöt las­ten­suo­je­lus­ta iso virhe

Kunnat ja kaupungit ovat koronaviruksen takia vaikeassa taloustilanteessa ja pohtivat mahdollisia säästökohteita. Säästöt osuvat myös lapsi- ja perhepalveluihin ja joissakin kunnissa säästökohteina ovat lastensuojelun palvelut ja laitossijoitukset, joiden määrää aiotaan vähentää.

 

Kun lapsi joutuu lastensuojelulaitokseen, mitkä ovat hänen oikeutensa?

Mistä pieni, lastensuojelulaitokseen tuleva lapsi tietää omat oikeutensa? Mistä hän tietää, mikä on laillista? Ei mistään, elleivät aikuiset kerro.

 

2019

 

”Ilman lastensuojelua olisin varmaan kuollut alle kouluikäisenä” – Näin lapsena huostaanotetut kiittävät sosiaalityöntekijöitä

Lastensuojelua parantamaan ja korjaamaan pyrkivät nuoret aktiivit halusivat kertoa, mikä kaikki Suomessa ja Helsingissä sittenkin toimii hyvin.

 

Järjestöviesti: Nuoret osalliseksi omaan elämään

Osallisuuden aika ry tarjoaa lastensuojelussa oleville oman äänen ja mahdollisuuden korjaavaan kokemukseen.

 

Nuoret toivovat lastensuojelun työntekijöiltä enemmän ja parempaa henkistä tukea: "Tarvitsemme aitoa pysähtymistä huoliemme äärelle”

Emme ole sijaishuollon aikana saaneet riittävästi apua psyykkisiin ongelmiimme. Koemme, että lastensuojelulaitosten työntekijöillä ei ole riittävästi luottamusta omaan osaamiseensa, lastensuojelun asiakkaina olleet nuoret kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan.

 

"Lähdin pois vain siksi, kun mulla on paha olo", sanoi lastensuojelusta karannut nuori – Sadat nuoret karkaavat lastensuojelulta vuosittain

Helsingin poliisin mukaan lastensuojelulaitoksista karkaavat, vakavista ongelmista kärsivät nuoret, eivät saa tällä hetkellä tarvitsemaansa apua.

 

2018

 

Vuoden kaupunkilaiseksi valittiin lastensuojelussa kasvanut Vilma Vähämaa, joka käyttää vapaa-aikaansa uudistaakseen hänet kasvattanutta rikkinäistä järjestelmää

Vuoden kaupunkilaisen valitsee Kaupunkitoimittajien yhdistys.

 

Osallisuuden aika ry:n nuoret: Mitoitus lakiin!

Osallisuuden ajan nuorten kehittäjäryhmä on työstänyt ajatusta siitä, miksi olisi tärkeää, että sosiaalityöntekijällä olisi enemmän aikaa lasta, nuorta ja koko perhettä varten.

 

”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

HS haastatteli viittä lastensuojelun jälkihuollon asiakkaana olevaa nuorta. He ovat käyneet läpi huostaanoton ja sijoituksen esimerkiksi lastenkodissa tai sijaisperheessä.

 

Me lastensuojelun asiakkaat haluamme tulla kuulluksi ja nähdyksi

Sosiaalityöntekijöillä pitää olla aikaa kohdata jokainen lapsi ja nuori sekä heidän perheensä.

 

Lastensuojelun kokeneet vetoavat: Emme halua lisätä sosiaali­työntekijöiden taakkaa puhumalla omista ongelmistamme – nuorilla on myös ratkaisu, jota lähes kaikki kannattavat, mutta kukaan ei toteuta

Lastensuojelun korjaamista toivovat nuoret aikuiset sanovat, että järjestelmä hoitaa oireita, ei niiden syitä.