LASTENSUOJELUN AVOHUOLLON WORKSHOP -KOOSTE

Koosteessa, joka on koottu lastensuojelun avohuollon ja perhesosiaalityön kehittämisryhmästä, käsitellään varhaisen tuen, avohuollon ja perhesosiaalityön palveluiden ja tukitoimien toimivuutta, riittävyyttä sekä kehittämismahdollisuuksia.

Ryhmään osallistui neljä lastensuojelun kokemusvanhempaa. Kehittämistyön keskustelut avasivat oven laajaan maailmaan, jossa keskiössä ovat ihmisten tarinat, kohtaamiset ja yhteistyö. Kooste käsittää teemoja, jotka heijastavat elämän eri sävyjä ja monimuotoisuutta. Koosteen teemat nousevat esiin yksilöiden ja perheiden tarpeista. Pyrimme korostamaan osallisuuden merkitystä, kuulluksi tulemista ja yhdessä kehittämisen voimaa.

Lataa kooste PDF-muodossa itsellesi tästä.

Osallisuus lastensuojelussa -podcast

Osallisuus lastensuojelussa on nuorten kehittäjäryhmän luoma podcast-sarja, jossa käsitellään lastensuojelun teemoja ja ilmiöitä. Podcast-jaksoissa ääneen pääsevät nuoret lastensuojelun kokemusasiantuntijat. Podcastin toisella kaudella mukana on myös teemojen parissa työskenteleviä ammattilaisia. Voit kuunnella jaksot SoundCloudista tai Spotifystä.


YHTEISÖN KOKEMUSPELI

Osallisuuden aika on on yhdessä Soccan kanssa kehittänyt Yhteisön kokemuspelin, joka on erityisesti lastensuojelulaitoksiin tarkoitettu lautapeli, jonka avulla lapset, nuoret ja työntekijät voivat keskustella ja arvioida lapsen ja nuoren arkea ja kokemusta omasta elämästään.

Peli tarjoaa konkreettisen apuvälineen ja keskustelun avaajan, jonka avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöön, jossa hän elää. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole ja tavoitteena on, että pelin avulla voidaan puhua aiheista, joista ei välttämättä muuten puhuta. Peliä voi pelata kaikkien yli 7-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa ja peli on tarkoitettu myös laitoksen työntekijöille. Lue lisää pelistä ja käy tulostamassa se itsellesi Soccan nettisivuilta. 


10 vinkkiä seksuaalikasvatukseen sijaishuollossa

Syksyn 2022 Ammattilaisten illassa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat pohtivat yhdessä teemaa seksuaalisuus sijaishuollossa.

Onnistuneen illan ja hyvien keskustelujen pohjalta toivottiin huoneentaulua, jonka voisi laittaa esimerkiksi työpaikan seinälle. Me toki tartuimme tähän loistavaan ideaan ja kokosimme 10 vinkkiä seksuaalikasvatukseen sijaishuollossa. Voit ladata & tulostaa huoneentaulun itsellesi tästä.


KYMMENEN VINKKIÄ KOHTAAMISEEN

10 vinkkiä ammattilaiselle kohtaamiseen suunniteltiin Nuorten kehittäjäryhmässä ja uudistettiin yhteistyönä Barnavårdsföreningenin kanssa. Vinkit on nuorten itse koostamia ja tärkeinä pitämiä.

Lataa tästä someen tai toimistosi seinälle!


Yhteistutkimisen opas sosiaalityöhön

Osallisuuden ajan keskeisenä työskentelymuotona on yhteiskehittämisen menetelmä, jossa lastensuojelun asiakasnuoret, eri alojen ammattilaiset, opiskelijat sekä tutkijat kehittävät tasaveroisina palveluita asiakaslähtöisempään suuntaan. Tieto syntyy yhteistoiminnallisesti. Tämä toimintatapa on poikkeuksellinen ja juuri tähän perustuu Osallisuuden ajan erityisyys.

Yhteiskehittämisen periaate läpäisee koko Osallisuuden ajan rakenteen. Projektikoordinaattorit ovat lastensuojelun entisiä asiakkaita eli kokemusasiantuntijoita. Osallisuuden ajan hallitus koostuu sekä kokemusasiantuntijoista että lastensuojelun ammattilaisista.Tästä johtuen myös vetämämme oma nuorten ryhmä on keskittynyt juuri yhteiskehittämiseen eikä niinkään vertaistuelliseen toimintaan.

Voit lukea oppaan täältä.


LASTENSUOJELUN AAKKOSET - 29 FAKTAA LASTENSUOJELUSTA

Osallisuuden ajan kehittäjäryhmä kokosi yhteen lastensuojelun aakkoset. Aakkosten tarkoituksena on avata lastensuojelua, erityisesti nuorten näkökulmasta sekä esimerkiksi tarjota vinkkejä jaksamiseen ja ammattilaisille.

Lastensuojelun aakkoset on julkaistu ensimmäisen kerran jouluna 2017 Osallisuuden ajan Instagram-tilillä.


MOOC: Nuorten kohtaaminen (1 op)

Suuri osa sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalojen ammattilaisista tekee kohtaamistyötä päivittäin. Kohtaamisen taidot voivat olla avainasemassa asiakkaiden haasteiden ratkeamisessa – ne ovat edellytys esimerkiksi sille, että nuori voi kokea saavansa apua ja tukea erilaisissa ja moninaisissa elämän haasteissa. Hyvät kokemukset voivat johtaa avun saamiseen jo varhaisessa vaiheessa, kun toisen ihmisen aito, empaattinen ja ymmärtäväinen kohtaaminen herättää toivoa ja luottamusta ammattilaisiin.

Opintojaksolla käsitellään kohtaamista ammattitaitona muun muassa luottamuksen rakentumisen ja lapsen oikeuksien näkökulmista. Suuri osa opintojakson materiaaleista on nuorten itsensä tuottamia. Näin heidän äänensä ja kokemuksensa pääsevät esille.

Avoin opintojakso verkossa (MOOC*) Nuoren kohtaaminen (1 op) on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille,
mutta erityisesti sinulle, joka teet työtä nuorten parissa.

Opintojakso on tutustuttavissa ja suoritettavissa DigiCampus-alustalla.

Osaamistavoitteet

  • valmentaa opiskelijoita ja ammattilaisia nuorten kohtaamiseen monialaisissa toimintaympäristöissä

  • antaa opiskelijalle nuorten kohtaamiseen liittyvää ymmärrystä ja tietoa

Opintojakson sisällöt

  • nuorten kohtaamistaidot nuorten kertomina taitoina

  • nuorten kohtaamistaitojen itsearviointi

  • tutkimukseen perustuvat käytäntösuositukset nuorten kohtaamiseen

Laajuus
1 op

Suoritustavat
Monivalintatentti opintojakson DigiCampus-alustalla.

Oppimateriaalit
Opintojakson kirjallisuus, audio- ja audiovisuaalinen materiaali ja tehtävät.

Arviointi
Hyväksytty / Hylätty

Mikäli haluat opintojaksosta suoritusmerkinnän, sinun tulee kirjautua Turun yliopiston avoimeen yliopistoon ja maksaa opintomaksu
(15 €/op). Avoin yliopisto myöntää opinto-oikeuden, jonka jälkeen saat ohjeet tentin suorittamista koskien. Tentin suoritettuasi voit pyytää avoimesta yliopistosta virallista opintosuoritusotetta.

Osaamispuu® on verkkoalusta, jonne on koottu monipuolista koulutusmateriaalia vahvistamaan nykyisten ja tulevien lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten ja työyhteisöjen yhteistä osaamista. Osaamispuun koulutustarjontaa täydennetään jatkuvasti. Osaamispuun koordinaatiosta ja kehittämisestä vastaavat Turun yliopiston Sote-akatemia ja Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus. Kehittämistyössä ovat mukana myös Savonia-ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu. Uusia kumppaneita ja sisällöntuottajia toivotaan mukaan työhön yhteisen osaamisen lisäämiseksi.

*Kaikille avoin MOOC-verkko-opintojakso (massive open online course).

Opintojakso on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston Sote-akatemian, Turun ammattikorkeakoulun, Tukenasi ry:n, Auta lasta ry:n ja Osallisuuden aika ry:n kanssa. Opintojakso on myös osa Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston Osaamispuu®-yhteistyötä.