Nimetön suunn.malli (2).png

Nuorten Turvasatama on Pesäpuu ry:n, Auta Lasta ry:n ja Osallisuuden Aika ry:n yhteinen, kolmivuotinen hanke vuosina 2021–2024, jonka tarkoituksena on kehittää verkkovälitteistä tukea, vertaistukea ja osallistumismuotoja lastensuojelun asiakkaina olevien ja olleiden ihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoilla.

Kokemustaustaiset työntekijät työskentelevät yhdessä yhteistyökumppanien kanssa projektipäällikön johdolla Nuorten Turvasatamassa tarjoten lastensuojelun piirissä oleville ja olleille henkilöille tukea, kannustusta, tietoa ja mielekästä tekemistä, sekä kehittämis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Toiminnan tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä, lisätä hyvinvointia, vahvistaa osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksia, sekä vahvistaa ammattilaisten ja päättäjien tietoa ja osaamista nuorten hyvinvointia tukevista asioista. Toiminta on aloitettu kolmen järjestön yhteistyönä keväällä 2020 ja hankkeen myötä sitä laajennetaan ja kehitetään. Pesäpuussa työskentelee hankkeen projektipäällikkö.

Turvasatama sijaitsee Discordissa Toimintaa toteutetaan Nuorten Turvasatama Discord-serverillä, joka mahdollistaa nimettömän, matalan kynnyksen ja vertaistuellisen osallistumismahdollisuuden kohderyhmän 13–29-vuotiaille nuorille verkkovälitteisesti. Serveri on auki 24/7. Toimintaa kehitetään yhdessä serverin nuorten kanssa.

− Turvasatamasta saa tukea ja apuja, jos tarvii, ja täältä saa myös kavereita, kommentoi yksi serverillä mukana olevista nuorista.

Hankkeessa pilotoidaan verkkovälitteisesti myös Better Futures -ohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa asuvien ja asuneiden nuorten valmiuksia osallistua toisen asteen jälkeiseen koulutukseen. Ohjelmalla on kansainvälistä tutkimusnäyttöä vaikuttavuudesta. Lisäksi toteutetaan sijaishuollosta itsenäistyneiden aikuisten vertaisryhmiä ja kehittämistapaamisia verkossa.

Hankkeen tavoitteet: Nuoret saavat tietoa, tukea ja kannustusta itselleen tärkeisiin ja toimintakykyä tukeviin asioihin sekä mielekästä tekemistä arkeensa verkkovälitteisesti. Nuorten yksinäisyys vähenee ja hyvinvointi kasvaa turvallisen yhteisön sekä työntekijöiden tuella Nuoret pääsevät osalliseksi lastensuojelun kehittämis- ja vaikuttamistoimintaa, joka tukee heidän toimijuutensa ja hyvinvointinsa vahvistumista. Nuorten valmiudet osallistua toiseen asteen jälkeiseen koulutukseen vahvistuu näyttöön perustuvien menetelmien (Better Futures) verkkovälitteisellä pilotoinnilla. Lastensuojelun sijaishuollossa asuneiden aikuisten elämäntarina eheytyy ja hyvinvointi vahvistuu verkkovertaisryhmien avulla. Ammattilaisten ja päätöksentekijöiden osaaminen nuorten hyvinvointia tukevien asioiden toteuttamiseksi vahvistuu.

Nuorten Turvasatama Discord-serverille pääsee tämän linkin kautta: https://discord.gg/MfedcUk

Ohjevideo discordiin liittymisestä ja mukaan tulemisesta löytyy täältä.

 

”Kuinka ollaan täällä vahvistettu ja tuettu toisiamme” – Lastensuojelun piirissä olevat nuoret digitaalisissa palveluissa -opas

Olemme halunneet koota oppaan Nuorten Turvasatama -hankkeen aikana kehittämistyöstä saamistamme opeista ja oivalluksista koskien lastensuojelun piirissä olevia/olleita nuoria digitaalisissa palveluissa ja alustoilla. Mikä kohderyhmän näkökulmasta on tärkeää? Mikä tukee työntekijää digitaalisessa kohtaamistyössä, joka on työmuotona haastava mutta merkityksellinen?

Tämän oppaan myötä saat toivottavasti uutta ajateltavaa osaksi työtäsi ja näkökulmia työkentällä tunnistettuihin mutta vielä niukasti sanoitettuihin ilmiöihin ja kokemuksiin.

 

Opas arvokasvatukseen sijaishuollon ammattilaisille 2023

Nuorten kanssa yhteistyössä tuotettu arvokasvatusopas sijaishuollon ammattilaisille.

‘‘Tämä opas on saanut alkunsa Nuorten Turvasatama -hankkeen "Arvokasvatus aka. Elämän tärkeät asiat" -ryhmässä, jossa nuoret kokoontuivat yhteisten tavoitteiden äärelle: saivat äänensä kuuluviin ja jakoivat näkemyksiään siitä, kuinka ammattilaiset voivat parhaalla mahdollisella tavalla auttaa nuoria tunnistamaan ja nimeämään erilaisia arvoja/arvostuksia sekä elämään niiden mukaan. ‘‘

 

10-vinkkiä ammattilaiselle arvokasvatukseen

Nuorten Turvasataman arvokasvatus aka. elämän tärkeet asiat -ryhmässä koostettiin 10 vinkkiä ammattilaiselle arvokasvatukseen -juliste.

Julisteen koko on 50cm x 75cm.

 

Nuorten Turvasataman vuosikooste 2022

Nuorten Turvasataman ensimmäisen hankevuoden vuosikooste on nyt julkaistu.

 

10-vinkkiä aikuiselle nuoren tukemiseen

Nuorten Turvasatamassa pilotoitiin syksyllä 2022 verkkovälitteistä kehittämisryhmää.

Ryhmässä tuotettiin 10-vinkkiä ammattilaiselle nuoren tukemiseen -juliste.

Julisteen koko on 50cm x 75cm.

 

Viestejä jälkihuollosta eduskuntaan

Nuorten Turvasatamassa järjestettiin yhteistyönä YEE-hankkeen kanssa vaikuttamistyöpaja, jossa pohdittiin viestejä vietäväksi eduskuntaan! Nuorten tärkeinä pitämiä viestejä koottiin YEE-hankkeen tuottamaan koosteeseen, jotka YEE-hankkeessa välitettiin eduskuntaan. Nuorten Turvasataman kommentteja voit lukea sivulta 13 alkaen.

 

Kohti korkeuksia -mentorointiohjelma korkeakouluopinnoista
kiinnostuneille nuorille

Mentorointiohjelman tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa asuvien tai asuneiden nuorten valmiuksia pohtia ja ottaa askelia omalla opinto- ja urapolulla korkeakoulutuksen näkökulmasta sekä tunnistaa omia opiskeluun ja työelämään kytkeytyviä vahvuuksiaan.

 

Nuorten Turvasataman vuosikooste 2021

Nuorten Turvasataman ensimmäisen hankevuoden vuosikooste on nyt julkaistu.

 

Tunnetko sun tunteet? -verkkovälitteisen työpajan raportti on julkaistu

Huhtikuussa Nuorten Turvasataman Discord-serverillä pilotoitiin suljettua, verkkovälitteistä pienryhmätoimintaa. Kokeilu oli sosionomiopintojensa viimeistä harjoittelua Pesäpuussa suorittaneen Anna Ahonalan kehittämistehtävä.

Tunnetko sun tunteet? -työpajakokonaisuus sisälsi neljä kokoontumiskertaa. Työpajojen tarkoitus oli kevyesti johdatella nuoret tutustumaan tunnetaitoihin sekä antaa nuorille muutamia työkaluja omaan tunnetaidot-työkalupakkiin. Suljettuun ryhmään osallistui seitsemän nuorta. Lue lisää täältä.

Linkit ohjautuu Pesäpuu ry:n sivuille.

 

Nuorten Turvasataman ensimmäinen harjoittelija

Lue Nuorten Turvasataman ensimmäisen harjoittelijan kokemuksista ja työskentelystä Nuorten Turvasatama -hankkeessa. Ensimmäinen harjoittelija Nuorten Turvasatamaan tuli Pesäpuu ry:n kautta. Linkki ohjautuu Pesäpuu ry:n sivuille.

 

Joukko entisiä lasten­suojelu­nuoria loi muutamassa päivässä verkkoon kiitetyn keskustelu­alustan: ”Koulu ei enää luistanut, uloskaan ei jaksanut mennä”, kertoo yksi apua hakenut

Nuorten turvasatama rakennettiin valmiiksi vain muutamassa päivässä, kun nuoret itse sanoivat sille olevan tarvetta poikkeusaikana.

 

Nuorten Turvasatama – huippupaikka nuorille kehittää lastensuojelua

Aloittelimme töitä Nuorten Turvasatamassa kesäkuun lopussa muiden miettiessä tulevia lomasuunnitelmiaan. Lyhyen ja intensiivisen perehdytyksen jälkeen sanoimme heipat kesälomaa aloitteleville ja siirryimme innokkaina suunnittelemaan sekä toteuttamaan työtehtäviä Nuorten Turvasatama -tiimissä. Alkujännityksen jälkeen huomasimme, kuinka hyvä tiimi Nuorten Turvasatamalla on ja kuinka yhteistyö kolmen eri järjestön, Pesäpuun, Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnan ja Osallisuuden ajan, kesken osoittautui loistavaksi mahdollisuudeksi kehittää lastensuojelua kokemusten ja osallisuuden kautta.


Kysy lisää

Maya Waitara projektityöntekijä 040 169 5504 maya.waitara@osallisuudenaika.fi

Maya Waitara
Projektityöntekijä
040 169 5504
maya.waitara@osallisuudenaika.fi

Vappu Taipalus
Projektityöntekijä
045 8923 823
vappu.taipalus@osallisuudenaika.fi

WHITE.PNG